Confederatia Sindicala Nationala Meridian

S-a constituit in 1994 prin unirea a doua federatii: Federatia Sindicatelor Miniere ale Cuprului din Romania si Federatia Sindicatelor din Industria Cauciucului din Romania. Ulterior la CSN Meridian au aderat si alte federatii sindicale, astfel incat in prezent ea este una dintre confederatiile sindicale reprezentative la nivel national, indeplinind conditiile de reprezentativitate prevazute de lege

In tot acest timp, CSN Meridian s-a confruntat cu o serie de provocari ca urmare a restructurarilor economice care au avut ca efect disponibilizari masive de personal. Confederatia a adoptat o politica de solutionare pe cale amiabila a divergentelor, dar a fost foarte ferma atunci cand situatiile au impus declansarea conflictelor sociale si de munca, uzand inclusiv de actiuni in instantele judecatoresti.

Din aceste motive CSN Meridian a devenit atractiva pentru numeroase federatii sindicale de ramura. In plus, conform statututlui nostru toate organizatiile sunt implicate in activitatea de organizare - conducere a confederatiei folosind eficient capacitatea fizica si intelectuala a tutror liderilor sindicali

Perioadele de declin economic si privatizarile nereusite din diverse ramuri ale economiei au determinat organizatia noastra sa adopte o politica de reducere a nivelului cotizatiilor, permitand astfel consolidarea financiara a federatiilor de ramura si a filialelor teritoriale in scopul acoperirii costurilor necesare desfasurarii activitatii acestora si a sindicatelor componente.

Inca de la infiintarea sa, confederatia a fost reprezentata la lucrarile conferintelor anuale ale Organizatiei Internationale a Muncii , urmarind aplicarea si implementarea prevederilor ILO, in legislatia nationala cat si in cadrul negocierilor colective .

Dupa adoptarea de catre O.I.M a Recomandarii privind promovarea cooperatiei si modificarea Legii cu privire la sindicate care a permis aderarea membrilor cooperatori in cadrul structurilor sindicale , CSN Meridian a incheiat doua acorduri cu organizatiile nationale ale cooperatorilor din Romania.

In acest moment structura CSN Meridian cuprinde 26 de federatii de ramura si 42 de filiale teritoriale la nivelul fiecarui judet si a Municipiului Bucuresti. Din numarul total al federatiilor, 17 sunt reprezentative in ramurile de activitate la nivelul carora sunt organizate.

Obiective
:
- sa mentina si sa dezvolte o miscare sindicala reprezentativa, puternica, unita si pluralista,care - - sa promoveze drepturile sindicale ale membrilor sai;
- sa promoveze sindicalismul si drepturile omului, precum si libertatile legitime ale membrilor de sindicat;
- sa stabileasca relatii de colaborare cu toate organizatiile de la nivel national si international care au obiective comune cu CSN MERIDIAN;
- sa reprezinte membrii sai în cadrul tuturor structurilor tripartite si bipartite de Dialog Social;
- sa contribuie la îmbunatatirea conditiilor de viata si de munca ale membrilor de sindicat
- sa stabileasca în cadrul relatiilor industraiale legaturi de colaborare cu institutiile guvernamentale precum si cu organizatiile angajatorilor;
- sa promoveze adoptarea si implementarea programelor de formare profesionala;
- sa lupte pentru promovarea egalitatii de sanse între barbati si femei, pentru eliminarea discriminarilor bazate pe sex, vârsta, rasa, nationalitate, religie, orientare politica sau sexuala;
- sa promoveze interesele membrilor cooperatori în acord cu legea 54/2003 si cu Recomandarea OIM nr.193/2002;
- sa promoveze economia sociala si Modelul Social European.

continuarea in pagina urmatoare ...

<<